Detox of dieet? Snel afvallen vergeleken!

Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel? Lijkt je gezicht steeds dikker in de spiegel terwijl je niet teveel eet? Merk je dat je niet genoeg energie hebt om de dag door te komen? Dan ben je waarschijnlijk toe aan een Detox Dieet. Een detox dieet is anders dan een normaal dieet. Er zijn een aantal overeenkomsten maar de doelstellingen zijn verschillend. In dit artikel leggen we de basisprincipes uit van een normaal dieet, een detox dieet en welk dieet voor jou het beste werkt.

Een detox dieet geeft extra stimulans bij snel afvallen

Normaal Dieet

Bij een normaal dieet is het meest voorkomende doel afvallen. Als je snel wilt afvallen is een koolhydraat arm dieet de beste manier om snel buikvet te verliezen. Maar koolhydraten zijn toch suikers, geen vetten?

Elk lichaam heeft vetcellen. Als je meer eet dan je verbrandt zullen deze calorieën worden omgezet in vet en worden opgeslagen in jouw lichaam. En het zijn juist koolhydraten die omgezet worden naar vet. Dit zijn namelijk bouwstoffen die geschikt zijn voor een snelle verbranding, als je die niet meteen gebruikt worden ze in jouw vetcellen opgeslagen.

Bij een koolhydraat arm dieet vermijd je producten met veel koolhydraten zoals brood, pasta en rijst. Met name bewerkte producten leveren veel koolhydraten, vezelrijke producten zoals tarwe en bruine rijst bevatten minder koolhydraten maar wel meer goede vetten. Bij een normaal dieet ben je bezig met een verandering in je leefstijl. Daarmee zul je afvallen en buikvet verbranden. Om deze resultaten te behouden zul je een eetpatroon moeten kiezen met alle benodigde bouwstoffen in de juiste verhouding. Je moet daarbij zo min mogelijk afwijken van het dieet. Dat kun je doen met gezonde snacks en gezonde recepten.

 

Detox Dieet; Reinig je lichaam

Bij een detox dieet is het primaire doel om gif van je lichaam af te voeren. In de loop der tijd zal ieder lichaam gifstoffen verzamelen, uit voeding en uit de omgeving. Een deel van deze stoffen worden in je lichaam afgebroken maar niet alles. Met een detox dieet verwijder je alle schadelijke stoffen uit je lichaam. Een detox kuur duurt pakweg zeven dagen en je voert dat één of twee maal per jaar uit. Het is dus geen doorlopend proces. In beginsel kan een detox dieet overeenkomen met een normaal dieet, maar bij een detox kuur ga je voor een korte termijn effect. Daarmee is een detox dieet vaak strenger dan een normaal dieet waarbij je een blijvend resultaat wilt bewerkstelligen.

 

Detox recepten; reinig je lichaam op gezonde wijze!

Er zijn op internet en in de boekhandel veel detox recepten te vinden. Er zijn enkele basisprincipes van waaruit je zelf heerlijke gezonde recepten kunt samenstellen. Hier zijn alvast enkele tips voor detox recepten:

Detox smoothies

Met smoothies kun je ontzettend goed detoxen, je krijgt niet alleen goede voedingsstoffen binnen, je krijgt ook veel vocht binnen wat bij een detox kuur erg belangrijk is. Beperk je tot smoothies met groente als voornaamste ingrediënt. In fruit zit vaak veel suiker, en bij een detox kuur moet je koolhydraten zoveel mogelijk vermijden. Fruitsappen zijn niet altijd gezonder dan een glas cola. Experimenteer met groene groentes die je rauw kunt eten. Doe ze in een blender en combineer smaken. Bijvoorbeeld een handvol spinazie, een avocado (niet teveel, avocado’s bevatten behoorlijk wat vet) en een kiwi. Doe er ook water bij maar geen zuivelproducten. Met een smoothie maker kun je lekker schuimende en romige drankjes maken, maar ook met een blender krijg je heerlijke brouwsels. Gebruik bij voorkeur zoete groente en fruit voor een zoet smaakje, een klein beetje stevia mag ook. Maak de smoothie niet té zoet.

 

Amandelmilkshake

Noten en amandelen zijn in kleine hoeveelheden zeer geschikt voor een detox kuur. Met amandelmelk, eventueel verdunt met vers water, enkele superfoods zoals goji bessen en moerbeien kun je heerlijke shakes maken. Net als in een smoothie kun je een stronk selderij als eetbare decoratie en lepel erbij serveren. Experimenteer ook met munt of koriander voor een fris accent. Je kunt amandelmelk ook vervangen met sojamelk. Had je al eens een klein beetje tabasco erbij gedaan? Dat moet je echt eens proberen!

 

Groente salade

Maak een grote groentesalade met allerlei rauwe groenten. Ijsbergsla voor een frisse bite, een beetje rauwe appelpartjes voor een zoetzure smaak, superfoods als lekker accent, enkele andere sla soorten voor wat variatie en weer wat knapperige selderij er doorheen mixen.

 

Detox en Dieet gaan hand in hand

Je kunt beginnen met een detox kuur van een week en na het ontgiften overgaan naar een meer traditioneel dieet waarbij je vezelrijk voedsel toevoegt aan jouw eetpatroon. Vlees en vis kun je ook in beperkte mate eten, als je spiertraining doet zijn proteïnen ook van belang. Eiwitten zijn moeilijk af te breken en helpen bij het opbouwen van spiermassa en een strak lichaam.

Design je eigen lichaam met het beste detox dieet!

Snel afvallen doe je met een uitgebalanceerde combinatie van een detox dieet en een gezond vervolgdieet. Zo zul je fitter en gezonder worden, kilo’s afvallen en veel meer energie krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.